Op zaterdag 26-05-2018 om 11:00 uur werd door wethouder Jan van Hal de R.K. begraafplaats, na een rigoureuze opknapbeurt, heropend als Gedenkpark Stationsstraat. Dit in het kader van de week van de Begraafplaats. Even daarvoor was aan een groot aantal belangstellenden door de wethouder namens de gemeente Etten-Leur, door Jos Martens namens Gedenkpark Stationsstraat en door Mia Zaat namens Gedenkpark Binnentuin verteld hoe dit alles zijn beslag heeft gekregen en hoe alles is gerealiseerd. De officiële opening geschiedde door het onthullen van een informatiebord bij de ingang van het Gedenkpark. Vervolgens ging men naar de R.K. Sint Lambertus Kerk voor een kopje koffie en voor de presentatie van een nieuw boek: "De Begraafplaatsen van Etten-Leur". Dat is een product van de samenwerking van de gemeente Etten-Leur en de heemkundekring Jan uten Houte. Een zestal schrijvers heeft een puik stukje werk afgeleverd. In de kerk was een tentoonstelling ingericht van bidprentjes en een aantal bedrijven die banden hebben met het einde van ons aardse leven. In de middag werd in het oude gemeentehuis twee maal een videopresentatie vertoond gevolgd door een rondleiding in Gedenkpark De Binnentuin met uitleg door Cor Kerstens.
De week van de begraafplaats duurt nog tot met 3-6-2018.

Klik hier voor de foto's. 

 

                                                                                                                                                                       

Donderdagmiddag 27april, even na tweeën, bereikte ons het bericht, dat naar aanleiding van 's-konings verjaardag,twee van onze vrijwilligers deze morgen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De pas benoemden zijn: Ria van Ginneken en Rob Schrauwen. Vanaf deze plaats feliciteren wij deze vrijwilligers van harte met hun onderscheiding.

Vrijdagmiddag, 4 mei, werden onze pas in de Orde van Oranje-Nassau benoemde vrijwilligers, door het bestuur van onze Heemkundekring nog eens extra in het zonnetje gezet. 
Hen werd namelijk een receptie aangeboden in het Sint Paulushofje, waarvoor alle vrijwilligers waren uitgenodigd. Het werd een gezellig samenzijn.

                                      

 

Tijdens de eerder genoemde receptie, werden we blij verrast door de komst van Sirikit van Holstein, die namens de Rabobank West-Brabant Noord te Etten-Leur, een cheque kwam brengen met de opbrengst van de onlangs bij die bank gehouden stemming voor de Rabo Clubkas Actie 2018, die voor onze kring het mooie bedrag van € 769,87 heeft opgeleverd en die door Petra de Mönnink en Jos Buijs dankbaar in ontvangst werd genomen. Sirikit wist van de beide gedecoreerden en zij had namens de bank voor hen nog een kleine attentie meegebracht in de vorm van een fles heerlijke Etten-Leurse likeur; het onvolprezen Moeierboomke.

De heemkundekring bedankt iedereen die op ons gestemd heeft.   

Zaterdag 24 maart 2018 heeft de Heemkundekring Jan uten Houte haar "voorjaarsuitstapje" naar Bergen op Zoom gehouden. Zo dichtbij, maar daardoor ook vaak overgeslagen. Terwijl het een stad is met veel mooie historische gebouwen en bezienswaardigheden. Na een voorspoedige busreis genoten we eerst van een bakske in de Bourgondiër aan de Grote Markt. Een markt waar de historie van afstraalt door de prachtige monumentale bouwwerken.

Onder leiding van gidsen van de Stichting Bezichtiging Monumenten werd een gedeelte van de binnenstad bezocht (de Gevangenpoort, de Gertrudiskerk, de Peperbus en de Synagoge). Hierbij bleek dat de stad een indrukwekkende historie kent en een prachtige binnenstad heeft. Niet voor niets werd deze enkele jaren geleden bekroond met titel ‘Beste binnenstad van Nederland’.

Na de lunch die vanwege het mooie weer op het terras aan de Grote Markt kon worden gebruikt, gingen we richting het Markiezenhof. Dit prachtige historische gebouw staat momenteel voor een groot gedeelte in de steigers vanwege onderhoudswerkzaamheden aan het voegwerk. Maar binnen het gebouw merk je daar niets van en is het genieten van de heemkunde van deze plaats, in het bijzonder van de kermistentoonstelling. De dag werd afgesloten met een drankje in de kelder van La Pucelle.

Al met al kijken we met genoegen terug op een mooi voorjaarsuitstapje.

Klik hier voor de foto's.