Op donderdag 28 maart is er gelegenheid om twee bijzondere gebouwen in Oud Gastel te bezoeken.

Rond 14.00 uur worden we in de Laurentiuskerk verwacht. Daarna zijn we rond 15.30 uur te gast in het Mastboomhuis. Om ongeveer 17.45 uur zijn we weer terug in Etten-Leur. 

Mastboomhuis.

Aan de Dorpsstraat in Oud Gastel staat het huis van de familie Mastboom-Brosens. Gebouwd in 1874 in opdracht van Petrus Mastboom. Henri woonde van geboorte tot overlijden in het huis dat zijn grootvader naliet. Een interieur dat in de loop van 150 jaar verzameld is. Antieke meubelen, stapels paperassen en persoonlijke herinneringen. 

Henri Mastboom, de laatste bewoner van het Mastboomhuis, laat het huis na aan de Mastboom-Brosens Stichting. Om het levenswerk van zijn ouders in stand te houden.

Na een minutieuze conservering blijft het huis zoals Henri het in 1999 achterliet. Deze vorm van conservering – suspended decay – ziet u in Nederland alleen hier, Ontdek in elke ruimte anekdotes over de bewoners. En ontrafel gaandeweg een buitengewoon fascinerend familieverhaal. Welke betekenis geeft u het Mastboomhuis... is het een tijdsbeeld, is het een ode? Wie daar binnenstapt, voelt dat het dieper gaat. Meer informatie op www.mastboomhuis.nl.

 

Laurentiuskerk 

Al in de verte ziet u de uit de 15e eeuw daterende kerktoren staan. De Laurentiuskerk, een schepping van prof. ir. G. van Swaay uit Delft, is herbouwd in 1906 en bevat en rijk neogotisch interieur met prachtige altaren, mooie ramen en schilderingen.