Thema
Dit jaar is het thema van de Open monumentendagen ‘In Europa’. Voor de Adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing en de Heemkundekring Jan uten Houte aanleiding om in samenspraak met de gemeente te kiezen voor de Etten-Leurse Europeaan Sybrand Heerma van Voss die heel veel van doen heeft gehad met vele Rijks- en Gemeentelijke monumenten in Etten en Leur.

Het Etten-Leurse thema is dan ook ‘Heerma van Voss In Europa’. Er is een fietsroute van 35 km uitgezet die u langs bijna dertig bezienswaardigheden voert. De fietsroute kan worden ingekort tot 25 km. Men mist dan wel de voormalige suikerfabriek aan de Zwartenberg.

Uiteraard kan men de bezienswaardigheden ook bezichtigen zonder de fietsroute te volgen.

De flyer van de fietsroute kan op zaterdag 8 en zondag 9 september tussen 11.00 en 17.00 uur worden afgehaald bij het Huysmuseum aan het Van Bergenplein 39 op de Leur en het Van Gogh Informatiecentrum aan de Markt 4 in Etten. Op een extra inlegvel is allerlei informatie over de diverse bezienswaardigheden te vinden. 

Open Monumenten
Tijdens deze open monumentendagen zijn een aantal monumenten geopend tijdens de openstellingstijden en te bezoeken. Dit zijn: Het vroegere woonhuis van Heerma van Voss aan de Korte Brugstraat 70, de voormalige Zeepziederij De Ster tegenwoordig restaurant Havenhuis aan de Geerkade 19-21, op zaterdag Molen De Lelie eveneens aan de Geerkade en op zondag het Trouwkerkje aan het Van Bergenplein allemaal op de Leur. In Etten zijn nog te bezoeken de VanGoghKerk aan het Raadhuisplein en het Streekmuseum Etten+Leur aan de Markt 59, alwaar de tentoonstelling van de Eerste gemotoriseerde vlucht boven Nederland kan worden bezocht. Een initiatief van Heerma van Voss in 1909. Bijzonder is dat in het Paulushofje een woning te bezichtigen is, huisje 51, die tot voor kort door een vrijstaande dame werd bewoond, zoals de oorsprong van het hofje gebied. 

Antoniusgesticht voor de laatste keer te bezoeken. 
Bijzonder is een bezoek aan het voormalige Antoniusgesticht aan het Van Bergenplein 39 en het daarin gevestigde Huysmuseum. Dit monumentale pand wordt volgend jaar heringericht.

Een laatste en bijzondere gelegenheid dus om eens door het hoofdgebouw van de voormalige psychiatrische inrichting te lopen en de isoleercellen, werkkamers, verpleegruimten en buitenruimten te bezoeken. Ook kan men het Huysmuseum van GGzBrebrug bezoeken alwaar bijzondere activiteiten voor kinderen zijn georganiseerd en diverse kunstenaars hun kunstwerken hebben tentoongesteld. Houdt er wel rekening mee dat een bezoek aan het Huysmuseum met al haar activiteiten ruim een uur genieten zal zijn. Maar weet dat ook het Huysmuseum in de loop van dit jaar haar deuren zal moeten sluiten vanwege de herinrichting van het gebouwen het dus een unieke kans is dit nu nog en ook nog eens gratis te bezoeken.

De ingang van het Huysmuseum is tijdens deze open monumentendagen aan de zijkant van het hoofdgebouw en is met vlaggen van de open-monumentendagen aangeduid. Overigens geldt dat voor alle monumenten die tijdens de open monumentendagen zijn opengesteld. Zij zijn herkenbaar aan de vlag van de Open Monumentendagen. 

Informatie.
Aan de hand van die informatie kan men een eigen bezichtigingsplan maken. De fietsroute kan men het gehele jaar nog fietsen. Let ook op de aanbiedingen van Het Havenhuis. De deelnemers aan de open monumentendagen kunnen, op vertoon van hun deelnemerskaart, genieten van een speciale lunch of diner voor een speciale prijs.