In het kader van het thema van de Open Monumentendagen 2018 die op zaterdag 8 en zondag 9 september wordt gehouden, organiseert onze Heemkundekring een fietstocht op vrijdag 7 september.

Deze fietstocht start die middag om 13.00 uur bij de VanGoghKerk op het Raadhuisplein en leidt ons langs diverse cultuurhistorische gebouwen en plaatsen die enige relatie hebben met Sybrand Heerma van Voss. De fietstocht is uitgezet door Toon Buckens als lid van de Adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing.

Deze commissie organiseert ook dit jaar de Open Monumentendagen in onze gemeente.

Het thema is dit jaar ‘In Europa’. Vanwege het internationale werk dat Heerma van Voss vanuit de Leur in Europa heeft verricht is gekozen voor het thema ‘Heerma van Voss In Europa’. Tijdens de fietstocht die 35 km lang is (en kan worden ingekort tot 25 km) wordt bij de bijzondere gebouwen en plaatsen, door mensen van de Adviescommissie, verteld wat deze met Heerma van Voss gemeen hebben. We verwachten rond vijf uur weer terug in Etten te zijn!

Zowel van de route als de gebouwen zijn er beschrijvingen beschikbaar.

Leden van de Heemkundekring Jan uten Houte kunnen gratis deelnemen aan deze fietsroute. Niet leden betalen 3,00 euro voor deelname te voldoen voor vertrek. Uiteraard is er onderweg voldoende gelegenheid om een bakske te doen. Wel voor eigen rekening.

Om enig idee te hebben van het aantal deelnemers moet men zich voor 5 september aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan wel bij het Streekmuseum Etten+Leur tijdens openingstijden of via de telefoon 0765034244. Nieuwe leden mogen gratis hieraan deelnemen.

Op zaterdag en zondag kunnen diverse monumenten, die normaal gesloten zijn, worden bezocht. Zo is voor de laatste keer het voormalige Antoniusgesticht op de Leur te bezoeken en worden aldaar vanuit het Huysmuseum rondleidingen gegeven langs bijzondere elementen van het gebouw, zoals de isoleercellen en het Huysmuseum zelf. Dit is echt de laatste keer dat men dit bijzondere monument kan bezoeken. Volgend jaar gaat het pand op de schop en wordt het heringericht. Voormalig woonhuis Heerma van Voss

Ook zijn het voormalige woonhuis van Heerma van Voss aan de Korte Brugstraat 70, de Zeepziederij ‘De Ster’ en Molen ‘De Lelie’ aan de Leurse haven, het graf van Heerma van Voss op de Leur en zijn voormalige suikerfabriek op de Zwartenberg te bezoeken.

Ook in Etten zijn diverse gebouwen, die enige relatie met Heerma van Voss hebben, te bezoeken die dagen. Zoals de Toren van de VanGoghKerk en de tentoonstelling van de ‘Eerste gemotoriseerde Vlucht boven Nederland’ in Het Streekmuseum Etten+Leur. De laatste gratis op vertoon van de museumjaarkaart en/of de lidmaatschapskaart van de Heemkundekring.

Een unieke gelegenheid om onder deskundige begeleiding Etten-Leurse monumenten te bezoeken.